Quantcast

Karty na Slovak Link v prodeji

| Tisk

Na satelitu EuroBird1 se 27.června 2002 objevil první testovací nekódovaný signál připravované slovenské digitální platformy Slovak Link.

Začátkem srpna 2002 se v paketu Slovak Link objevily první rozhlasové programy slovenského veřejno-právního rozhlasu a několik komerčních rádií. Poslední srpnový den se v paketu Slovak Link obevily konečně první televizní programy STV2 a TV Markíza, v září pak i STV1. Signál televizních stanic, stejně tak i komerčních rádií je od počátku kódován systémem CryptoWorks.

Po zahájení satelitní distribuce doposud jen terestricky šířených programů, STV1, STV2 a TV Markíza vzrostl zájem o dekódovací karty na paket Slovak Link ze strany nejen kabelových sítí ale i ze strany individuálních zájemců.

Podle původních plánů měl být satelitní signál určen nejprve jako distribuční trasa pro terestrické vysílače na Slovensku, v další fázi měly být karty k dispozici i kabelovým operátorům a teprve v budoucnu až pro individuální příjem (DTH). Na slovenském trhu jsou však již nyní (zatím v omezeném množství) k dispozici dekódovací karty Slovak Link, jejichž prodej zajišťují Slovenské telekomunikácie prostřednictvím prodejců satelitní a anténní techniky. Cena karty byla stanovena na 3900 SK (jednorázový poplatek).

V současné době lze přístupovou kartou Slovak Link přijímat pouze programy komerční TV Markíza, další programy budou operativně zpřístupněné podle požadavků a smluvních vztahů s tvůrci vysílaných programů.

Karty Slovak Link, podobně jako karty Czech Link, jsou prodávané v tzv. transportním režimu. Karta Slovak Link bude dočasně aktivní 44 dnů od prvního vložení karty do dekodéru. Do 30ti dnů od prvního vložení karty Slovak Link do dekodéru je potřeba podat Žádost o aktivaci pro koncového zákazníka, kterou zákazník získá s kartou Slovak Link a zaslat ji na adresu uvedenou v žádosti.



Slovak Link je nová slovenská digitální satelitní platforma na satelitu Eurobird 1 (pozice 28.5E), kde vysílá na druhé polovině 72 MHz transpondéru F3 (první polovinu užívá Czech Link), na kmitočtu 12,643 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. V paketu jsou vysílány oba programy slovenské veřejno-právní televize STV - STV1 a STV2 a komerční Televízia Markíza. V paketu Slovak Link je vysíláno i několik rozhlasových stanic: veřejnoprávní SRo 1 - Rádio Slovensko, SRo 2 - Rádio Děvín, SRo 3 - Rádio Rock FM Rádio a komerční Rádio Twist, OKEY a FUN Rádio.

Satelitní signál všech TV a R programů, vyjma SRo 1, SRo 2 a SRo 3, je kódován systémem CryptoWorks. K příjmu programů je třeba použít stejně jako k příjmu programů Czechlink satelitní digitální přijímač vybavený dekodérem Cryptoworks.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články