Quantcast

Kaon NA1000HD - jednoduchý přijímač s PVR funkcemi pro Digi TV

| Tisk

Pro sledování anglické fotbalové Premier League a dalších programů ve vysokém rozlišení začala nabízet česká Digi TV první HD set top box. Jde o výrobek společnosti Kaon. Model nese označení NA1000HD.


obrázek

Dvě cesty vedou k HD programům u společnosti Digi TV Česká republika. Tou první je externí dekódovací modul DIGI Smart CAM, který server parabola.cz představil v minulém týdnu. Druhou možností je využití jednoduchého přijímače Kaon NA1000HD (Kaon Media HD), který vedle sledování programů umožňuje i pořady nahrávat na připojení flash disk nebo USB hard disk. Kapacita záznamového média musí být alespoň 2 GB.

Obsah balení

V krabici nalezneme vedle přijímače také externí napájecí zdroj, dálkové ovládání, včetně baterií, dekódovací kartu, HDMI kabel o délce 1 metr, multijazyčný manuál a také stručnou uživatelskou příručku v českém jazyce. Spolu s přijímačem můžeme obdržet i koaxiální kabel, 4 konektory typu F a také parabolu s LNB v případě, že půjde o novou instalaci.


obrázek

Popis přijímače

Kaon NA1000HD je malý set top box o rozměrech 190x140x35 mm. Na předním panelu se nacházejí barevné diody signalizující provoz, tlačítka stand-by a dvojice tlačítek pro přepínání programů. Napravo se nachází slot pro vložení dekódovací karty Digi TV.

Na zadním panelu je umístěn F konektor pro připojení satelitní antény, jedno rozhraní SCART, digitální výstup zvuku SPDIF, HDMI výstup, USB výstup, rozhraní RJ45 a zdířka pro připojení externího napájecího zdroje.


obrázek

Menu

Menu přijímače Kaon NA1000HD je velmi jednoduché, přehledné a graficky povedené. Hlavní menu je složeno ze 4 položek - Programový průvodce, Média, CA systém, Nastavení.

Submenu Programový průvodce slouží pro zobrazení elektronického programového průvodce, vyhledání pořadů v programech stanic, záznam pořadů ve stanoveném čase a editovat seznamy kanálů. Editace stanic umožňuje zvolené programy uzamknout, smazat, přeskočit. Pořadí programů v přijímači je dáno operátorem. V tomto menu je možné vybrané stanice umístit do některé z 16 favoritních skupin. Pořadí stanic bude takové, v jakém pořadí programy do těchto skupin umístíme. Díky tomu získá uživatel pořadí programů podle jeho preferencí.


obrázek

Obr. - Kaon NA1000HD - Programový list

V podmenu Média (dostupné i po stisknutí stejnojmenného tlačítka na dálkovém ovladači) se nachází seznam nahraných pořadů na připojeném disku, včetně informací o názvu pořadu, programu, datu pořízení nahrávky, délky a velikosti souboru.


obrázek

Obr. - Kaon NA1000HD - Informační proužek s výpisem z EPG

V submenu CA Systém najdeme jen informace o dekódovací kartě a hardware přijímače a také službu Poštovní schránka, která obsahuje zprávy zaslané operátorem.

Poslední podmenu Nastavení slouží ke konfiguraci přijímače Kaon - nastavení jazyka menu, zvuku a titulků, času, rodičovské pojistky, nastavení videa a zvuku, nahrávání. Dále je zde také možnost uvést přijímač do továrního nastavení. Poslední položkou jsou Systémové informace o hardware a software přijímače.


obrázek

Obr. - Kaon NA1000HD - Informační proužek s výpisem z EPG

Chování přijímače

V přijímači byl nainstalovaný S/W: 00.01.00.31 v H/W: 21.00.1C.01, který zajistil bezproblémový a stabilní provoz přístroje. V Kaonu byl nainstalován programový rastr české Digi TV, který v době publikování textu obsahoval 72 televizních programů, včetně FTA stanic a také prémiových kanálů Filmbox. Z volně vysílaných stanic chybí ty, které jsou šířeny v severském svazku satelitů Thor 5 a Thor 6. Ve střední Evropě již nemusí být signál dostatečný, zřejmě proto zde nejsou uvedeny. Též chybí i některé volně vysílané programy v evropském svazku jako TV Lux či dočasně FTA program DajTo.


obrázek

Obr. - Kaon NA1000HD - Informační proužek na NGC HD bez EPG

Programový list obsahuje všechny stanice, které jsou oficiální součástí nabídky Digi TV, včetně televizních programů slovenského veřejnoprávního vysílatele RTVS (Jednotka a Dvojka), v testovacím režimu jsou TV Markíza a TV JOJ. Z maďarských programů je v nabídce pouze kanál RTL+.


obrázek

Obr. - Kaon NA1000HD - Menu Programový průvodce

Během přepínání programu se zobrazuje informační proužek se základními informacemi - programová pozice, název stanice, datum, aktuální a následující pořad (pokud je vysíláno), orientační informace o hrubém a jemném signálu, což je zároveň i jediným místem, kde se dozvíme, zda máme dostatečný signál z antény. Po stisknutí tlačítka "i" (info) se zobrazí podrobnější informace o vysílaném pořadu (pokud je vysíláno).


obrázek

Obr. - Kaon NA1000HD - Položka Programový průvodce z hlavního menu Programový průvodce

Prodleva mezi přepínanými programy jsou zhruba 2 sekundy.

Kaon podporuje rozlišení 1080i, 720p a 576p. Obrazová kvalita je výborná.


obrázek

Obr. - Kaon NA1000HD - Položka Vyhledat z menu Programový průvodce neslouží pro vyhledávání programů, nýbrž pro vyhledání pořadů v EPG podle žánru

Preferované dvě jazykové verze je možné nastavit v menu přijímače Nastavení. Změnu jazykové verze je možné provést ručně u každé stanice s volitelnou jazykovou verzí. Přijímač si nastavení jazykové verze pamatuje.

Koncepce dálkového ovládání se výrobci velmi povedla. Ovladač skvěle padne do ruky, tlačítka jsou rozumně rozmístěné. Ovládání přístroje proto nečinilo žádné problémy.


obrázek

Obr. - Kaon NA1000HD - Editace programů

EPG

Na přijímači funguje elektronický programový průvodce (EPG), české znaky přijímači nečiní žádné problémy. EPG ale není k dispozici u všech stanic. Navíc EPG se nezobrazuje na HD kanálech, které poskytuje operátor od Slovak Telekom.

HDD a PVR funkce

Kaon je vybaven rozhraním USB, které je určeno pro připojení paměťového zařízení. K přístroji jsem připojil USB HDD. Proběhla detekce a výzva k formátování disku do souborového systému EXT3. Po zformátování bylo možné nahrávat požadované pořady.


obrázek

Obr. - Kaon NA1000HD - Menu Nastavení systému

Nahrávat lze jen jeden program a ten zároveň sledovat. Přepínat během nahrávání na jiný kanál nelze (ani na FTA program ze stejného transpondéru).

Nahrané pořady se ukládají na HDD ve speciální struktuře - v adresáři každého pořadu jsou tři soubory: contents.db, Contents.NAV a Contents.TRP. Poslední uvedený obsahuje samotný pořad. Soubory se mi nepodařilo v počítači přehrávat. Externí přehrávání pořadů zřejmě není možné.


obrázek

Obr. - Kaon NA1000HD - Menu Nastavení systému - Systémové informace

Přehrávat lze jen nahrávky z HDD, které byly nahrány přijímačem. Přijímač nemá přístup k souborům, které na HDD nakopírujeme. Souvisí to zejména se strukturou ukládání dat na záznamové médium.

Nahrávky je možné přejmenovávat, přesouvat, kopírovat i mazat.

Naladění dalších programů

Kaon NA1000HD, dodávaný zákazníkům Digi TV, neumožňuje instalaci a případné doladění dalších programů. Menu přijímače neobsahuje žádnou možnost instalace stanic. Konfigurace přijímače (upgrade firmware, instalace nových programů) probíhá v režimu stand-by. Přijímač nepodporuje ani Diseqc.


obrázek

Obr. - Kaon NA1000HD - Nahrané pořady na externím HDD



Závěr

Novinka provozovatele platformy Digi TV, Kaon NA1000HD, umožňuje sledovat programy ve vysokém rozlišení (HDTV) a také zvolené programy nahrávat na vlastní připojený HDD například v době naší nepřítomnosti. Jde o jednoduchý set top box, který jinak neobsahuje žádné pokročilejší funkce (instalace programů, střih nahrávek, nemá displej). Běžný uživatel a zákazník Digi TV tyto funkce asi nebude ani vyhledávat.

Hodnocení
+ jednoduchá obsluha
+ 16 favoritních skupin
+ možnost PVR
- není možné naladit další programy či sledovat jiné satelity

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články