Quantcast

Skylink: Vypínání SD pomáhá prodeji HD přijímačů

| Tisk

logo Ačkoliv operátor satelitní platformy Skylink dlouhodobě upozorňuje na postupný přechod programů do MPEG-4, stále mnoho diváků sleduje programy na zastaralých přijímačích. Vypnutí TV Doma a TV Dajto v MPEG-2 tak pomohlo k prudkému zvýšení prodeje nových přijímačů.

Překlápění programů z MPEG-2 do MPEG-4 probíhá na platformě Skylink již několik let. Doposud se změna vysílacího formátu týkala jen placených programů a některých menších stanic. Letošní rok je v mnohém zlomový - vypínají se staré distribuce menších stanic velkých komerčních vysílacích skupin. Jako první přišly letos na řadu stanice TV Dajto a TV Doma od slovenské vysílací skupiny Markíza. Letos bude vypínání programů ve starém formátu pokračovat a zároveň by mělo být i dokončeno.

Jaké má zkušenosti s posledním vypínáním MPEG-2/SD programů operátor platformy Skylink? "Vypnutí SD verzí programů Doma a Dajto se neobešlo bez zvýšení zákaznického provozu. Celkově se jednalo o několik set hovorů a e-mailů," uvedl na dotaz webu parabola.cz Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, která platformu Skylink provozuje.

Provoz zákaznického servisu operátora negativně ovlivnily další změny - oznámení o změně servisního poplatku a zhoršené příjmové podmínky. "Bohužel se vypínání SD termínově potkalo s oznámením změny Servisního poplatku a navíc pár dní byly v některých oblastech ztížené povětrnostní podmínky, což vedlo k výpadkům příjmu a většímu počtu telefonátů na zákaznický servis. Proto jsme přibližně 3 dny nebyli schopni obsloužit všechny zákazníky včas," popisuje Jaromír Glisník.

Na ukončení staré distribuce Dajto a Doma upozorňoval i provozovatel těchto stanic a vložil do vysílání textovou informaci o chystaném vypnutí původní distribuce. "Odezva byla redukována kraulujícím titulkem oznamujícím konec SD, který byl na těchto programech v posledních 14 dnech vysílání," potvrzuje Jaromír Glisník. "Stejně budeme postupovat i v případě vypnutí SD verzí programů Nova Cinema a Fanda koncem tohoto měsíce," dodal.

Diváci o programy Dajto a Doma nepřišly - stanice jsou nyní dostupné zákazníkům Skylinku ve vysokém rozlišení. Dajto HD a Doma HD jsou součástí balíčku DIGITAL HD a jsou tedy dostupné na všech aktivních kartách, kde je uhrazen buď servisní poplatek nebo je aktivní některý z balíčků placené televize.

Řada domácností, která doposud sledovala programovou nabídku Skylinku na starých přijímačích, si musela pořídit nový satelitní receiver. Právě na poslední vypínání SD a nahrazování programů ekvivalentem v MPEG-4/HD zareagovala velká skupina domácností a pořídila si přijímač nový.

"Dle informací od prodejců se prodeje HD přijímačů po vypnutí SD zněkolikanásobily," tvrdí Jaromír Glisník ze společnosti M7 Group.

Pomyslnou štafetu ve vypínání MPEG-2/SD převezme na konci tohoto měsíce Česko, kde skončí Nova Cinema a TV Fanda v SD.

Vypínání staré distribuce v MPEG-2/SD bude probíhat podle harmonogramu, který jsme na stránkách parabola.cz již několikrát zveřejnili:



- 31.3.2016: Konec TV Fanda, Nova Cinema v MPEG-2/SD
- 30.6.2016: Konec programů ČT, Novy a Primy v MPEG-2/SD
- 31.12.2016: Konec programů RTVS, JOJ a Markíza v MPEG-2/SD

Vypnutí MPEG-2 distribuce je v rukou samotných vysílacích skupin. Právě broadcasteři mohou rozhodnout, zda prodlouží vysílání v zastaralém formátu za uvedené termíny či nikoliv.

Většina komerčních a veřejnoprávních programů se vysílá pro zákazníky platformy Skylink ve vysokém rozlišení (HDTV). Skylink jako jediná platforma v Česku a na Slovensku divákům nabízí přístup i k programům Nova Cinema HD, Fanda HD, Prima COOL HD, Barrandov HD, Kino Barrandov HD, Barrandov Plus HD či JOJ Plus HD, Doma HD, Dajto HD.

redakce





Reklama




Vybrané články