Quantcast

TV Markíza končí na klasickou anténu i v SD na Skylinku

| Tisk

logo Diváky slovenské TV Markíza čekají zásadní změny v distribuci signálu komerční televize Markíza. S koncem roku končí Markíza v pozemním multiplexu (DVB-T). Změna čeká i satelitní diváky MPEG-2/SD programů platformy Skylink.

Konec programů Markízy ve slovenském DVB-T

Skupina Markíza se rozhodla neprodloužit smlouvu se společností Towercom na distribuci svých programů prostřednictvím pozemních multiplexů. Kontrakt Markízy s Towercomem vyprší k 31.12.2016. Po tomto datu nebudou programy TV Markíza, TV Doma a TV Dajto dostupné na klasickou pozemní anténu.

Markíza v minulých týdnech spustila rozsáhlou informační kampaň, ve které diváky informuje, že její programy nebudou od Nového roku dostupné v DVB-T. Své diváky tak prakticky vyzvala, aby si do té doby zařídili alternativní příjem programů skupiny Markízy a to od kabelových nebo satelitních operátorů.

Z pohledu satelitních platforem jsou všechny programy skupiny Markízy dostupné u všech provozovatelů DTH síti - tedy najdeme je v nabídce platforem Skylink, freeSAT, Nová Digi TV SK, Magio Sat a rovněž i v nové Flix TV. Pouze Skylink nabízí všechny tři programy Markízy v HD rozlišení. U ostatních satelitních platforem jsou v HD šířeny jen některé, ostatní v SD.

platforma / programMarkízaDomaDajto
SkylinkHDHDHD
freeSATSD, HDSDSD
Nová Digi TV SKHDSDSD
Magio SatHDSDSD
Flix TVHDSDHD

Tabulka - Distribuce programů Skupiny Markíza v satelitních DTH platformách na Slovensku

S vypnutím programů Markízy v DVB-T na Slovensku končí i jediný bezplatný způsob příjmu kanálů Skupiny Markíza. U kabelových a satelitních operátorů je nutné si objednat alespoň nejnižší programový balíček, kde se mají stanice Markízy nacházet. Programy Markízy nadále patří mezi "bezplatné", nicméně již nebude existovat žádná cesta k bezplatnému signálu stanic provozovatele.

Konec Markízy v DVB-T má i jiný efekt - skončí tím i tzv. přeshraniční příjem programů Markízy, což nepotěší domácnosti v některých lokalitách na Moravě, kde je možné přijímat signály DVB-T multiplexů ze Slovenska.

Towercom již získal částečnou náhradu za odcházející Markízu z DVB-T. Pozici po hlavním programu TV Markíza bude hned od 1.1.2017 využívat nový program Barrandov Family od české Skupiny Barrandov, která s Novým rokem vstupuje na Slovensko.

Je třeba zdůraznit, že v DVB-T končí jen programy skupiny Markízy. Veřejnoprávní telerozhlas RTVS i konkurenční komerční Skupina JOJ v pozemních multiplexech zůstávají. Diváci DVB-T mohou sledovat nejen SD programy ale i kanály Jednotka HD, Dvojka a v rámci Plustelky i stanici JOJ HD.

Markíza končí i s distribucí v SD na platformě Skylink

Společnost Towercom ukončí v noci z 31.12.2016 na 1.1.2017 provoz uplinkové stanice v Bratislavě, která vysílá některé televizní a rozhlasové programy na kmitočet 11,836 GHz na satelit Astra 3B (23,5°E). Tato skutečnost ovlivní i řadu diváků, kteří doposud přijímali program TV Markíza a dále TV Barrandov, Kino Barrandov, TA3, TV8 (TV Osem), TV JOJ, JOJ PLUS, Jednotka (STV1) a Dvojka (STV2).

Multiplex na kmitočtu 11,836 GHz by měl skončit s koncem tohoto roku, jak sdělil webu parabola.cz operátor satelitní platformy Skylink. Společnost Towercom, která multiplex provozuje, webu Parabola.cz na dotaz neodpověděla.

Zákazníci platformy Skylink mohou program TV Markíza sledovat pochopitelně i nadále. Tentokrát už jen v technicky dokonalejším HD rozlišení. Vedle Markíza HD jsou v nabídce Skylinku i ostatní programy provozovatele v HD - tedy Dajto HD a Doma HD a dále také jiné slovenské a české stanice v rámci nejnižšího balíčku DIGITAL, který je k dispozici na všech aktivních kartách po úhradě servisního poplatku, případně objednání některého z placených balíčků.

technické parametry - Markíza HD (Skylink):



satelit: Astra 3B (23,5°E)
kmitočet: 12,109 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK
CA systém: Irdeto

redakce





Reklama




Vybrané články