Quantcast

Budeme opět měnit set top boxy? Astra testuje vysílání v kodeku VVC

| Tisk

Společnost ATEME ve spolupráci s lucemburským satelitním operátorem SES (Astra) testuje vysílání v nejnovějším standardu enkódování videa VVC (Versatile Video Coding). K testům VVC se používá kapacita na satelitu Astra.

Zkušební vysílání jednoho programu v Ultra HD rozlišení ve formátu 4K enkódovaného v VVC probíhá na satelitu Astra 2E na pozici 28,2°E. Příjem na stávajících set top boxech či televizorech není možný - přístroje tento kodek nepodporují. Nutný bude nový přístroj, který bude kodek podporovat.

V rámci testů je UHD televizní obsah enkódován s VVC a zapouzdřen v MPEG-TS za použití TITAN Live video platformy společnosti ATEME. Streamy jsou modulovány za použití DVB-S2 a vysílány společností SES na transpondér na satelitu Astra 2E, který pokrývá svým signálem celou Evropu. Pro příjem je využíván signál, demodulován DVB- na IP a přeposílán přes IP do VLC přehrávače, který zobrazuje video obsah v reálném čase s využitím dekodéru OpenVVC vyvíjeného IETR.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Paraboly SES Astra (foto: SES)

technické parametry:


satelit: Astra 2E
frekvence: 11,973 GHz
polarizace: vertikální
SR: 31000
FEC: 9/10
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

pozice: VVC Test Transmission
service ID: 7249
video PID: 257 (VVC/4K)
audio PID: 258
CA systém: žádný, FTA

Výsledky testů distribuce programu v kodeku VVC přinesly následující výhody:

* Optimalizovaná efektivita šířky pásma
Pokročilé enkódování video obsahu v rozlišení UHD s kodekem VVC zvýšily účinnost komprese.

* Zvýšený dosah publika


Vysílání ve standardu DVB-S2 s kodekem VVC zvyšuje dosah publika a pokrytí.

* Vylepšená kvalita zážitku
Distribuce v kodeku VVC poskytla vysoce kvalitní zážitek ze sledování za pomocí přehrávače médií VLC

VVC je nejnovější technologie enkódování videa. Je vyvinutý společným týmem odborníků pro video (JVET), který tvoří odborníci z ISO/IEC MPEG a ITU-T VCEG. Technologie VVC vylepšuje kompresní účinnost standardu HEVC (High Efficiency Video Coding) o 50 procent a řeší všechny formáty videa (VR-360°, 3D, 4K, 8K, HDR). Jeho univerzálnost umožňuje pokrýt celou škálu aplikací od vysílání až po OTT.

Společnost ATEME je světovým lídrem v řešení komprese videa ve VVC, AV1, HEVC, H.264, MPEG-2 pro vysílání, kabelovou, satelitní, IPTV a OTT distribuci.

redakce





Reklama




Vybrané články