Quantcast

Regionální DVB-T sítě RS7, RS8 a RS20 končí

| Tisk

logo Diváky pozemního vysílání čeká dnes k půlnoci další změna. Bez náhrady skončí stávající regionální terestrické DVB-T platformy RS7, RS8 a RS20. První dvě uvedené měly pokrytí velké části území České republiky.

Přechod na druhou generaci pozemního vysílání skončil v případě multiplexu 24 operátora Digital Broadcasting již na konci září 2020 a u multiplexu 22 a multiplexu 23 operátorů České Radiokomunikace, resp. Czech Digital Group v noci na 29. října 2020. Oficiální konec přechodu na DVB-T2 lze označit až den 31.10.2020 ve 23:59 hodin, kdy skončí staré regionální DVB-T sítě, jmenovitě RS7 (provozovatel Progress Digital), RS8 a RS20 (provider České Radiokomunikace).

ČTĚTE TAKÉ:
* ČTÚ: Zelená pro pozemní regionální vysílání

Provozovatelům končí platnost individuálních oprávnění k využívání rádiových kmitočtů pro provoz zmíněných sítí. Platnost nebyla automaticky prodloužena. Řada kmitočtů uvedených sítí využívá pásmo 700 MHz, které musí být od 1. listopadu 2020 uvolněno pro rozvoj mobilních sítí páté generace (5G).

Provozovatel RS7, firma Progress Digital, již avizuje, že bude jednat s Českým telekomunikačním úřadem ohledně možnosti obnovení provozu RS7. V jaké podobě by taková síť fungovala zatím není jasné.



Některé regionální DVB-T či DVB-T2 sítě mohou fungovat i po 31.10.2020. Patří mezi ně i RS4 společnosti Prague Digital TV, která šíří programy placené služby Skylink Anténa+.

Regionální pozemní sítě musí nově splňovat několik podmínek. Výkon vysílačů (ERP) nepřekročí 1W s výjimkou Středočeského kraje, kde je s ohledem na vzdálenost k hranicím sousedních zemí povolen výkon až 10 kW podle výsledku mezinárodní koordinace. Vysílací kanály musí být v rozsahu 21 až 48 (UHF).

redakce





Reklama




Vybrané články