Quantcast

EMM - jak pracují a jak se vysílají

| Tisk

logo EMM data jsou pro provozovatele placených služeb důležitou součástí obsahu jejich multiplexu. EMM umožňují přidávat/měnit na požadované skupině přístupových karet přístup k vybraným službám. Pro provozovatele to znamená vyčlenit určitý prostor v paketu datům, které jsou klíčem pro příjem jejich služeb. Dá se říci, čím více zákazníků, tím je zapotřebí větší prostor v paketu pro tyto důležité informace.

V minulých týdnech provozovatel satelitní platformy Skylink zaznamenal poměrně velké prodlevy od požadavku na aktivaci karty až po její reálnou aktivaci - dekódování příslušných programů. Roste počet zákazníků ale nezvyšoval se prostor pro EMM. Jak to tedy s aktivací programů této platformy vypadá nyní a jaká opatření provider provedl zjišťoval web parabola.cz u společnosti TradeTec, která k této problematice poskytla vyčerpávající informace.

"V rámci EMM streamu jsou cyklicky vysílány instrukce pro jednotlivé karty v jakémsi pomyslném „karuselu“ pořád dokola," vysvětluje problematiku serveru parabola.cz Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TradeTec, která se spolupodílí na chodu služby Skylink. "Délka tohoto cyklu, tedy doba obrátky karuselu vyjadřuje maximální interval mezi zasláním instrukce na danou kartu. Pokud například vložíme novou kartu do přijímače a čekáme na aktivaci global free, může se stát, že bude instrukce zapsána téměř okamžitě (naše karta přišla v karuselu na řadu brzy po vložení do přístroje) nebo později - nejpozději však do obrátky celého karuselu, tedy do uplynutí délky cyklu."

Co ovlivňuje délku cyklu EMM stramu? "Délka cyklu EMM streamu je tedy parametrem ovlivňujícím dobu čekání na danou instrukci a je závislá na počtu aktivních karet, délce instrukcí na kartách a na datové kapacitě vyhrazené pro EMM stream", říká webu parabola.cz Jaromír Glisník. V provozu je ještě jeden karusel. "Kromě tohoto standardního karuselu běží v systému ještě druhý, rychlý karusel, ve kterém se cyklicky opakují pouze po určitou dobu instrukce jen pro vybrané karty. Do tohoto rychlého karuselu jsou řazeny instrukce „flash“, tedy občerstvení aktivace, které lze vyvolat například přes náš web nebo pomocí SMSky. Délka cyklu tohoto rychlého karuselu je v jednotkách sekund", vysvětluje.

Aktivace karet a programů

Jak již bylo zmíněno v úvodu, Skylink v minulých týdnech zaznamenal relativně velké latence při "oživování" přístupových karet. Povšimli si toho nejenom prodejci, montážníci ale i koncoví zákazníci, kteří na dekódované obrázky čekali delší dobu než dříve. "Máte pravdu, že ještě v nedávné minulosti byla doba aktivace karet Skylink poměrně dlouhá a dělalo to problémy zejména montážníkům, kteří zprovozňovali nově instalované satelitní komplety", potvrzuje serveru parabola.cz Jaromír Glisník, šéf TradeTec.

"Proto jsme přibližně před 3 týdny navýšili datovou kapacitu EMM streamu (systém 0D03) na aktuálních 200 kbps, což vedlo ke zkrácení délky cyklu standardního karuselu na 3 minuty. Maximální doba čekání na standardní instrukci je tedy aktuálně 3 minuty. Na systému 0D70 je tato doba pod 1 minutu," popsal. Pro srovnání: konkurenční CS Link (CAID 0D0F) používá pro EMM kapacitu také 200 kbps.



EMM ukrojí z kapacity placených/kódovaných kanálů

Část kapacity pro EMM instrukce musí obětovat vysílatelé kódovaných programů - jinak by nebylo možné zakódované programy na kartě zaktivovat. "Vysílatelé, kterým poskytujeme služby podmíněného přístupu, počítají s tím, že část datového toku je nutno vyhradit pro instrukce EMM. To vyplývá z technického řešení a nelze se tomu vyhnout", konstatuje šéf TradeTecu. "Samozřejmě je třeba hledat optimum a délku cyklu standardního karuselu zbytečně nezkracovat na úkor datové kapacity. Aktuální 3 minuty považujeme za optimální. Jen pro orientaci, Skylink využívá pro EMM streamy kapacitu 200 kbps (0D03) + 150 kbps (0D70) = 350 kbps, tedy méně, než 1 % kapacity transpondéru."

Datová kapacita pro EMM

Velikosti kapacity pro EMM je závislá na několika faktorech. "Datová kapacita potřebná pro EMM instrukce je při zachování stejné doby cyklu standardního karuselu závislá na počtu aktivních karet a průměrné délce instrukce pro jednu kartu. Poroste-li počet karet, bude třeba po čase opět datovou kapacitu vyhrazenou pro EMM stream zvýšit. Je jedno, zda přibývající karty budou pod systémem CryptoWorks nebo PI-sys. Přechod na PI-sys bude tedy znamenat, že standardní CryptoWorksové karusely neporostou a poroste nový PI-sysový karusel. Samotné přidání systému PI-sys (nebereme-li v úvahu nárůst počtu karet) si vyžádá bitový tok v jednotkách kbps (tedy v setinách procenta kapacity transpondéru)."

Méně zápisů pro více programů

A jak se dá problém s dlouhým čekáním na zápisy (oprávnění) na kartě vyřešit? "Obecně se dá problém dlouhého cyklu standardního karuselu řešit navýšením datové kapacity pro EMM stream nebo optimalizací instrukcí pro karty (méně zápisů = kratší karusel). Skylink používá oba způsoby. Na jedné straně se přidávají služby, na druhé se optimalizuje jejich seskupení do zápisů na kartách. Tyto kroky děláme postupně," uzavírá za Skylink problematiku Jaromír Glisník ze společnosti TradeTec.

V praxi to znamená, že provozovatel může vysílat například pro placené programy jeden zápis pro balík Multi, HD Plus i CS Film a HBO. Z historických důvodů posílal provozovatel služby obvykle na program jeden zápis (historické období a la carte). Takže po přechodu na balík placených programů Multi se začalo posílat více zápisů na karty.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články