Quantcast

Skylink koncem září změní parametry DVB-S2 transpondéru

| Tisk

logo Na konec září 2010 je naplánována poměrně významná změna parametrů jednoho z transpondérů satelitní platformy Skylink. Provozovatelé této služby Towercom a TradeTec hodlají změnit parametry svého DVB-S2 multiplexu. O tomto záměru server parabola.cz již několikrát referoval. Nyní mají změny konkrétnější podobu.

"Změnu parametrů máme v plánu na konec září," řekl webu parabola.cz Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TradeTec a dodává "o změnách budeme našem zákazníky informovat".

Skylink změní u svého DVB-S2 transpondéru FEC z 9/10 na 3/4 a modulaci z QPSK na 8PSK, což bude představovat zvýšení kapacity multiplexu ze stávajících cca 49,2 Mbit/s až na 61,2 Mbit/s. Změna bude provedena "střihem" - po ukončení šíření se starými parametry bude následně vysílání obnoveno s parametry novými. Paralelní vysílání na starých a nových parametrech není z technického důvodu možné.

Provozovatelé platformy získají takřka "zdarma" další kapacitu pro rozšíření své programové nabídky, kterou hodlají představit k 1.10.2010. Změna parametrů mírně zvýší požadavek na signál na straně satelitních diváků.

Koho se změna dotkne:

* diváků (Nova HD) a abonentů platformy Skylink přijímací HD programy
* abonentů HD stanic platformy Canal Digitaal

Změny parametrů se dotknou výhradně diváků, kteří sledují programy ve vysokém rozlišení (HDTV), resp. programové služby vysílané na kmitočtu 12,110 GHz. Klientů s programy v SD rozlišení se připravované změny nedotknou.

Přeladění:

* POUZE některých HD set top boxů

Ačkoliv na první pohled to vypadá, že všichni majitelé HD set top boxů budou muset provést nové naskenování programů, není tomu tak. Některé HD set top boxy pracují s modulací i FEC v režimu "auto" (automatika), což znamená, že nemusí tyto parametry nastavovat a takové změny se uživatele vůbec nedotknou (kromě krátkého výpadku během rekonfigurace parametrů transpondéru). U některých dalších set top boxů se dokonce nemusí nastavovat ani norma (DVB-S, DVB-S2).

stávající a nové technické parametry:

satelit: Astra 3B (23,5°E)


kmitočet: 12,110 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 9/10 (plánována změna na 3/4)
norma: DVB-S
modulace: QPSK (plánována změna na 8PSK)

Majitelé HD set top boxů, kterých se změny dotknou, budou muset svůj přijímač přeladit (naskenovat) s novými parametry. U některých set top boxů může změna proběhnout tak, že přístroj zaktualizuje stávající uložené kanály s novými parametry, některé jiné přijímače mohou stanice uložit na konec seznamu nainstalovaných programů a staré (nefunkční) v přijímači zůstanou.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články