Quantcast

Skylink testuje v HD formáty 1080i a 720p

| Tisk

logo Prokládané a progresívní skenování a příslušné HD rozlišení testuje satelitní platforma Skylink u placených programů. Diváci jsou přítomni technickým testům, které mají pomoci vybrat ten "lepší" formát pro příslušný typ HD vysílání.

Obraz HDTV programu lze vysílat v prokládaném či progresívním skenování. Při progresívním je za sekudu v našem případě vykresleno 25 kompletních snímků, při prokládaném videu 50 půlsnímků (vždy sudé nebo liché řádky). Progresívní obraz je pro diváka příjemnější a také i pro samotného vysílatele, který může HD program vysílat s menším datovým tokem než při prokládaném režimu. Na první pohled je jasný vítěz progresívní. Ale tento formát se nehodí na všechny typy pořadů - pro statické obrázky, méně akční scény je vhodný zase prokládaný režim.

Co je lepší - 1080i nebo 720p? Položila si otázku satelitní platforma Skylink. "Zapojili jsme do diskuse i naše dodavatele programů a experty broadcasterů. Bohužel není naprostá shoda. Oba formáty mají své skalní příznivce i odpůrce," popisuje webu parabola.cz Jaromír Glisník ze společnosti TradeTec, která spoluprovozuje zmíněnou satelitní službu. Skylink dnes začal zkušebně vysílat mj. programy Nova Sport HD a Eurosport HD místo původního formátu 1920x1080 (1080i) v jiném rozlišení: 1280x720 (720p). "Relativně obecný názor je, že rychlejší akce (sport) vykazuje subjektivně lepší obrázek na 720p (a to i upscalovaný!). Tak jsme to vyzkoušeli a nějakou dobu to tak chceme nechat," říká Jar. Glisník. "A z pohledu vysílatele je přínosem, že 720p vyžaduje o cca 20% nižší datový tok," dodává.

Výkonný ředitel TradeTecu zdůrazňuje, že provozovatelé mají požadavky na datový tok a kapacitu a provozovatel služby se proto snaží najít ekonomické optimum. V časných ranních hodinách jsou proto prováděny nejrůznější testy a s tím souvisí i přidání dalších předvoleb Test1 a Test2 na DVB-S2 transpondér, který pracuje na satelitu Astra 1G, kmitočet 12,110 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 9/10. "S nejnovějším software na statistický multiplexing se učíme zacházet a už dnes víme, že dokáže skutečně radikálně ušetřit datový tok a vylepšit obrázek," líčí Jaromír Glisník. "Samozřejmě se nejedná o žádnou lineární závislost, ovšem platí, že čím více programů, tím znatelněji se efekt statistiky projeví. Výrobce udává 15% úsporu datové kapacity při 4 programech, ovšem až 30% úsporu při 8 programech!" Podle šéfa TradeTecu jde o teorii a také záleží na dalších faktorech - například na programech, které jsou v poolu umístěny.



"Počítám s testováním po dobu několika týdnů. Ovšem sporty v 720p mohou být vráceny na 1080i mnohem dříve," říká Jaromír Glisník. "Výsledky testů nám ukážou, nakolik jsme schopni 12109H naplnit ke spokojenosti dodavatelů programů i zákazníků. Náš plán je 6 HD programů ve statistice," uzavírá za Skylink Jaromír Glisník.

Nova HD, program TV Nova ve vysokém rozlišení, se nadále vysílá v původním formátu 1080i (1920x1080).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články