Quantcast

Digi TV musí odkódovat ČT24, jinak přijde o kanály ČT

| Tisk

logo AKTUALIZOVÁNO - Zpravodajský okruh České televize ČT24 musí vysílat i na satelitní placené televizi Digi TV volně ( FTA). Kanál je v současné době na této satelitní platformě šířen kódovaně, což se nelíbí České televizi (ČT) a podniká k tomu příslušné kroky.

"Česká televize samozřejmě registruje situaci kolem vysílání svého zpravodajského programu ČT24 v komerční satelitní platformě Digi TV," uvedl k situaci Štěpán Janda z tiskového útvaru České televize na dotaz webu parabola.cz.

"Jejímu provozovateli – společnosti DIGI Czech Republic, s. r. o. – již Česká televize zaslala důrazné upozornění, aby vysílání ČT24 neprodleně uvedl do souladu s podmínkami licenční smlouvy, tedy šířil jej volně bez kódování. Jestliže se tak nestane, Česká televize je připravena odstoupit od licenční smlouvy a přerušit tak poskytování svých programů pro distribuci v rámci Digi TV," konstatuje Štěpán Janda z ČT.

Program ČT24 je dostupný abonentům Digi TV v rámci základní nabídky. Diváci této služby mají tento program k dispozici. ČT ale chce, aby signál zpravodajské čtyřiadvacítky byl dostupný pro všechny satelitní diváky - tedy i neabonenty výše uvedené platformy.

Provozovatel placené služby Digi TV odpoledne 16.6.2010 vysílání ČT24 opět odkódoval. Více zde.

technické parametry ČT24 na Digi TV:

satelit: Intelsat 10-02 (1°W)
kmitočet: 12,687 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S
kódování (CA systém): Nagravision 2/3/4

Satelitní divák pozice 0,8°W/1°W - tedy satelitů Thor 5/6 a Intelsat 10-02 - může ČT24 sledovat volně bez jakéhokoliv předplatného. Volný signál ČT24 totiž ze satelitu Thor 6 poskytuje její největší konkurent - společnost UPC DTH, poskytovatel středoevropské satelitní pay-tv UPC Direct, která se na tuto pozici ze satelitů Astra přesouvá.

technické parametry ČT24 na UPC Direct:

satelit: Thor 6 (0,8°W)
kmitočet: 12,073 GHz
polarizace: vertikální


SR: 28000
FEC: 7/8
norma: DVB-S
kódování (CA systém): žádný, volné šíření

Oficiální důvody zakódování ČT24 na Digi TV nejsou známé. Kanál byl zřejmě zakódován v rámci konkurenčního boje s UPC. Společnost RCS/RDS chtěla klientům konkurenční platformy zablokovat přístup ke svým volně vysílaným programům. Odpovídá tomu i další krok Digi TV - změna service ID (SID) u volně vysílané rumunské verze hudební televize Music Channel, která byla zařazena do channel listu dotovaných set top boxů UPC. Cílem tohoto kroku je zablokovat přístup k této stanici.

Digi TV po letech dostává na víceméně stejné pozici silného konkurenta, který ji zatím drtí ve všech směrech - širší nabídkou programů pro českého a slovenského diváka, plně funkčním EPG, startem kanálů ve vysokém rozlišení (HDTV) a také lepší technickou kvalitou šířených programů. V rámci promo akce je možné získat základní balíček programů za cenu téměř srovnatelnou s konkurencí (299,-Kč měsíčně při závazku na jeden rok).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články