Quantcast

freeSAT vypne SD, přejde na HD. Novinky na Skylinku v listopadu

| Tisk

Na zákazníky česko-slovenských satelitních platforem freeSAT a Skylink čekají v nadcházejících dnech a týdnech novinky. Obě DTH služby budou nabízet svým klientům více HD programů, než doposud.

Nejprve se změn dočkají zákazníci platformy freeSAT na satelitním systému Thor 5/6/7 (0,8°W) a Intelsat 10-02 (1°W) a to již v tomto měsíci. V příštím pak klienti služby Skylink na družici Astra 3B (23,5°E).

"Připravujeme několik změn v satelitní programové nabídce. Změny pro zákazníky platformy FreeSAT představíme v říjnu, pro zákazníky Skylinku v listopadu," uvedl na dotaz webu parabola.cz Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group (Canal+ Luxembourg).

Proč freeSAT v tomto směru dostává "přednost" naznačil v nedávném rozhovoru Jaromír Glisník - kapacitu po uvolnění freeSATem hodlá majitel použít pro rozšíření programové nabídky v HD rozlišení na maďarském a rumunském trhu, kde provozuje platformu UPC Direct, resp. Focus Sat.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Rodina sleduje nabídku operátora platformy Skylink (foto: M7 Group)

Programové změny a novinky budou mít jeden vedlejší nepříjemný efekt - zákazníci si budou muset programy znovu naladit, pokud využívají pro sledování programové nabídky zmíněných platforem vlastní přijímač bez funkce FastScan. Operátor služeb bere ohled i na klienty bez přístrojů s touto funkcí a hodlá změny provádět v takové podobě, aby co nejvíce omezil opakované přelaďování programů.

"Ano, s programovými změnami budou spojeny i změny frekvencí. Vzhledem k tomu, že ne všichni naši zákazníci mají přijímače s funkcí FastScan, tedy s automatickým přeladěním, snažíme se změny sdružovat do jednoho celku a jejich počty tak minimalizovat," vysvětluje webu parabola.cz Jaromír Glisník.

Na jaké programy se mohou diváci těšit? "Konkrétní změny oznámíme tiskovou zprávou. Obecně se dá říci, že naši zákazníci získají mnohem více programů v HD kvalitě než dosud," naznačuje Jaromír Glisník.

ČTĚTE TAKÉ:
* Skylink: Navýšíme kapacitu pro nové programy a zlepšení kvality
* Zákazníci freeSATu budou přecházet na satelit Astra 3B
* Majitel Skylinku otevřel nový transpondér. Testuje nové programy?
* Nové transpondéry Skylinku z pohledu měření signálu

freeSAT vypne SD programy, zaměří se na HD

freeSAT jako jediná DTH platforma u nás nabízí souběžně řadu programů v klasickém SD rozlišení a v lepší technické kvalitě - v HD. To bude platit jen do 31.10.2020. K tomto datu budou SD duplicity vypnuty a řada zákazníků dostane programy v HD, které nebyly součástí jejich balíčku.

"Pro mnohé zákazníky freeSATu to bude znamenat přístup k HD verzím programů, které dosud v některých případech nebyly součástí jejich balíčku. Takže se jim vylepší kvalita bez změny ceny," vysvětluje Jaromír Glisník.



K 31.10.2020 na freeSATu skončí SD verze těchto programů:

#program
1CT1 SD
2CT2 SD
3CT24 SD
4CT Sport SD
5TV Barrandov SD
6Eurosport SD
7Eurosport 2 SD
8Arena Sport
9Dvojka
10HBO CZE
11Jednotka
12Nova Cinema
13Nova Sport 1
14Prima TV
15Sport1 CZE
16Sport2 CZE
17TV NOVA
18Dajto
19JOJ Plus
20TV Doma
21TV JOJ
22TV Markiza

▲ Tabulka č. 1 - Vypínané SD programy na freeSATu. Diváci je nyní budou mít v HD

Po tomto datu budou zmíněné programy na freeSATu dostupné jen v HD.

Skylink má 3 nové transpondéry na satelitu Astra 3B

Skylink, sesterská platforma freeSATu, má na satelitu Astra 3B v provozu tři nové transpondéry, které hodlá použít pro rozšíření a zkvalitnění programové nabídky. Na dvou ze tří transpondérů již probíhají neveřejné technické testy. Programy zde budou spuštěny během listopadu.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články